רשות המסים תשקול העלאת מיסוי מכוניות הייבריד לקראת 2018

  • בתשעה החודשים הראשונים של השנה נמכרו בישראל 8,300 מכוניות הייבריד.
  • כתוצאה מההנחה במס הקניה המדינה הפסידה כ-125 מ’ ש’.
  • כלי הרכב בעלי הנעה אלטרנטיבית עשויים להכפיל מכירותיהם ב-2017.
יונדאי איוניק הייבריד. 10,000 יחידות בשנה (יח"צ)
יונדאי איוניק הייבריד. 10,000 יחידות בשנה (יח”צ)

אוטוניוז, 01.01.2016 – מס הכנסה ישקול לקראת סוף שנת 2017 את העלאת מס הקניה על מכוניות המצוידות במערכות הנעה אלטרנטיביות, כך אמר לאוטוניוז ערן יעקב, המשנה למנהל רשות המסים. על כלי רכב הייברידיים מוטל מס קניה בשיעור של 30% ועל כלי רכב פלאג-אין הייבריד מס הקניה הוא בשיעור של 20% בלבד לעומת מס קניה מרבי אפשרי של 83%. בממוצע מס הקניה בשנה האחרונה עמד על כ-60%.

גובה מס הקניה אינו קשור לשינויים בנוסחת המס הירוק המבוצעים אחת לשנתיים. החל מהיום, 1 בינואר, חל שינוי בנוסחת המס הירוק והנוסחה החדשה תעלה את שיעור מס הקניה על המכוניות הפופולאריות ביותר.

הסיבה לבחינה המחודשת של גובה מס הקניה על מכוניות בעלות הנעה אלטרנטיבית היא העליה בפופולריות שלהם וכתוצאה מכך הפסדי גביית מס הקניה שגדלים עם הגידול בחדירת כלי רכב עם מערכות הנעה אלה.

בתשעה החודשים הראשונים של 2016 נמכרו בשוק הישראלי כ-8,300 מכוניות הייביריד, גידול של כ-35% שנבע רובו ככולו מהצלחתה של היונדאי סונטה הייבריד המשווקת ע”י כלמוביל. בתקופה זו גבה האוצר מס קניה מיבוא מכוניות בסך של 8.12 מיליארד ש’.

בהנחה שכלי רכב בעלי הנעה אלטרנטיבית נהנים מהטבת מס בגובה של 15,000 ש’ ליחידה בממוצע, הרי שמדובר בהפסד הכנסות לאוצר בסך של כ-125 מ’ ש’ בתשעה חודשים, כ-1.5% מכלל ההכנסות. השנה הצפי הוא לגידול ניכר במכירות כלי רכב בעלי הנעה אלטרנטיבית.

שלוש יבואניות עיקריות

שלוש היבואניות העיקריות של רכב הנעה אלטרנטיבית בישראל הן טלקאר, כלמוביל ויוניון מוטורס.

טלקאר, יבואנית קיה, השיקה לאחרונה את הקיה נירו, קרוסאובר, במחיר התחלתי של 136,900 ש’ שמכירותיו בשנה הבאה עשויות להסתכם בכ-5,000 כלי רכב בשנה, אם רק יהיו מספיק כלי רכב לשוק הישראלי.

כלמוביל, יבואנית יונדאי, השיקה בנובמבר את האיוניק, רכב הייבריד משפחתי, במחיר התחלתי של 135,900 ש’ שמכוון גם לציי רכב, והיא צופה מכירות של עד 10,000 יחידות בשנה.

יוניון מוטורס, יבואנית טויוטה, צופה אף היא לגידול במכירות כלי רכב הייברידיים, להיקף של כ-10,000 יחידות בשנה, כשליש ממכירותיה בישראל.

כלי רכב הייברידיים הינם יקרים במעט מאשר כלי רכב משפחתיים בקבוצה 3 לצורך זקיפת הכנסה ולכן נכנסים לקבוצה 4 (הקו המפריד הוא 133,000 ש’ ב-2016). אולם כלי רכב הייברידיים זוכים להפחתה של 500 ש’ בזקיפת הכנסה כך שהיא מתקרבת במידה ניכרת לזו של קבוצה 3. כך למשל ב-2016, אחרי הפחתה של 500 ש’ זקיפת הכנסה, בקבוצה 4 עומד שווי השימוש על 4,030 ש’ בעוד שווי השימוש בקבוצה 3 עומד על 3,770 ש’ (נתונים מתוך taxo.co.il). עם החסכון בצריכת דלק, אמורים כלי רכב בעלי הנעה אלטרנטיבית להיות חסכוניים יותר למעביד.

אולם העלאה במס משיעור של 30% ל-45% עלולה לייקר במידה ניכרת את כלי הרכב בעלי הנעה אלטרנטיבית ולרסק את השוק שלהם. אמנם גם כיום כלי רכב אלה נמכרים בעיקר ללקוחות פרטיים, אולם גם אלה עלולים להתחיל לוותר על שיפור איכות הסביבה אם עליות המחירים בגלל שינויים במס הקניה יהיו גבוהות, בשיעור של 10,000 ש’ עד 15,000 ש’ לכלי רכב.

עיקר כלי הרכב בעלי הנעה אלטרנטיבית עם בעלי מערכות הייבריד שמס הקניה המוטל עליהם הוא 30%.

ההטבות הגדולות ביותר בהנחת מס הקניה ניתנות למכוניות פרימיום שמחיריהם מסתכמים במאות אלפי שקלים ובהתאם גם הטבת המס.

תגובה ראשונה

תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*