הספד / שמואל חרל״פ, מי שבנה את כלמוביל ליבואנית הרכב המובילה בישראל, מת בגיל 82

  • שמואל חרל״פ מת בביתו.
  • במשך יותר מארבעה עשורים הוביל את קבוצת כלמוביל, הפכה למובילה בישראל.
  • השקיע בסטרטאפים, עסק בפילנטרופיה, נהנה בפעילות העסקית מהמבנה המיוחד של שוק הרכב המקומי.
שמואל חרל״פ, באירוע לרגל השקת משאית מימנית של יונדאי ב-2022 (אוטוניוז)

אוטוניוז, 19.08.2026 – שמואל חרל״פ, איש העסקים שבמשך יותר מארבעה העשורים האחרונים, בנה, כיו״ר פעיל, את קבוצת כלמוביל כקבוצת הרכב הגדולה בישראל, העביר את פעילותה מחיפה לתל אביב, השיג עבורה את הזיכיונות לשיווק מכוניות מיצובישי, יונדאי, ובשנים האחרונות שיווק מותגי קבוצת צ׳רי הסינית, מת היום (ד׳), בגיל 82, בביתו בכפר שמריהו, נמסר בהודעה, ״כשהוא מוקף בבני משפחתו.״ סיבת המוות לא נמסרה.

במותו חרל״פ דורג במקום ה-1,377 בדירוג המיליארדרים של פורבס, עם הון מוערך בסך 3.1 מיליארד ד׳. בקרב המיליארדרים הישראלים חרל״פ מדורג במקום ה-14, אולם בקרב אלה העושים שימוש בדרכון ישראלי בלבד, ומרבית הונם הושג בפעילות בישראל, הוא מדורג במקום הראשון, לא במעט בזכות השקעתו במובילאיי ובמבנה שוק הרכב הישראלי, המאפשר ליבואניות הרכב רווחים גבוהים במיוחד בהשוואה לעסקים מקומיים אחרים ועסקים אוטומוטיביים בעולם. כלמוביל, קבוצת עסקים פרטית החוגגת בימים אלה 120 שנות פעילות, הוערכה לפני כשנתיים בכ-8 מיליארד ש׳, בעת שיואב חרל״פ, סגן יו״ר הדירקטוריון, ניסה למכור את אחזקותיו בחברה. שמואל חרל״פ ומשפחתו מחזיקים ב-57.4% מהמניות, בעוד יואב חרל״פ מחזיק בכ-28.4% מהמניות. תמרה חרל״פ, אימו של יואב חרל״פ ואלמנת עמיחי חרל״פ, אבי המשפחה, מחזיקה ב-14.2% מהמניות.

שמואל חרל״פ, שנולד ב-1944 בישראל, החל את הקריירה העסקית בגיל מאוחר יחסית, אחרי שרכש תואר ד״ר בפילוסופיה. “הייתי הרבה שנים בעולם האקדמי, עד שהגעתי למסקנה שהרעיונות הטובים שלי לא חדשים, והרעיונות החדשים שלי לא מספיק טובים. לכן דרכינו נפרדו, שלי ושל האקדמיה,״ אמר חרל״פ בראיון לגלובס.

עם המעבר לתחום העסקים קיבל חרל״פ בראשית שנות ה-80׳ את ניהול כלמוביל, אז יבואנית רכב שייבאה את מכוניות ומשאיות מרצדס בלבד. ״היה לנו עסק משפחתי שהלך ודעך, אז נכנסתי אליו בתחילת שנות ה-80׳,״ סיפר חרל״פ לגלובס. ״עד אז לא ידעתי לקרוא דו״ח כספי. הבנתי שהוא מתחיל בשורה של הכנסות למעלה, למטה צריך להישאר רווח, ואת כל מה שבאמצע צריך לצמצם. זה מה שעשיתי. זה הרבה יותר פשוט מפילוסופיה. ברגע שמבינים את העיקרון, זה האל”ף-בי”ת של העסקים.״

שמואל חרל״פ, יו״ר כלמוביל ומבעלי השליטה (מימין) ויניב שיראזי, מנכ״ל כלמוביל באירוע להשקת משאית מימן ב-2022 (אוטוניוז)

בשנות ה-80׳, כלמוביל היתה ממוקמת בחיפה והתמקדה ביבוא מכוניות ומשאיות מרצדס-בנץ. כאשר בסוף שנות ה-70׳ החרם הערבי על מסחר בין ישראל ליפן החל להתפוגג, עם הפיכת מותג סובארו למותג המוביל בישראל, הצליח חרל״פ להשיג את הזיכיון ליבוא מכוניות מיצובישי, שבתוך תקופה קצרה הדיחו את סובארו מהבכורה בשוק המקומי. באמצע שנות ה-90׳ כשהוא נעזר גם בקשרים עם ד״ר הנרי קיסינג׳ר, לשעבר שר החוץ והיועץ לביטחון לאומי של ריצ׳רד ניקסון, נשיא ארה״ב בסוף שנות ה-60׳ ותחילת שנות ה-70׳, השיג חרל״פ את זיכיון היבוא של מותגי קבוצת יונדאי, מהלך שביסס את כלמוביל כקבוצת הרכב המובילה בישראל. במקביל כלמוביל ביססה³ מובילות גם בתחום ההיסעים, האוטובוסים והמשאיות, שילוב שאף יבואנית רכב אחרת בישראל לא הצליחה לחקות.

ב-2003 מונה צביקה פולק למנכ״ל כלמוביל, ובמשך 17 השנים הבאות הוא בנה את הקבוצה וניהל אותה ביום יום, כאשר חרל״פ נסוג ממעורבות יום-יומית בפעילות, אולם המשיך לקחת חלק במהלכים האסטרטגיים של הקבוצה. האחרון שבהם היה השגת הזיכיון ליבוא מותגים סיניים של קבוצת צ’רי שזכו לפופולריות רבה ³ואפשרו לכלמוביל לשמור על המובילות במכירות כלי רכב קלים בישראל. באוגוסט 2020 מונה יניב שיראזי למנכ״ל כלמוביל והוא מוביל אותה עד היום.

השקעות, פילנטרופיה

הרווחים הגבוהים מהמסחר בכלי רכב בישראל, אפשרו לחרל״פ להפנות את פעילותו לתחומים נוספים של השקעות ופילנטרופיה. הוא היה מראשוני המשקיעים במובילאיי, השקעה בסך 10 מ׳ ד׳, שעליה רשם רווח של כ-1-1.2 מיליארד דולר, ו-750 מ׳ ד׳ אחרי מס, לפי דיווחים שונים, כאשר אינטל רכשה את מובילאיי לפי שווי שוק 15.3 מיליארד ד׳ ב-2017. בנוסף הוא השקיע בתחומים נוספים, אולם היקף ההשקעות והרווחים אינם ידועים.

בשנים האחרונות חרל״פ תרם, ביחד עם אשתו, ענת חרל״פ, 10 מ׳ ד׳ לשיקום נזקי מתקפת הטילים האיראנית על מכון וייצמן ו-600 מ׳ ש׳ להקמת מגדל טיפולים בבית החולים בילינסון.

במשך השנים חרל״פ פרסם מאמרי דעה באמצעי מדיה שונים בישראל ובהם הציג עמדות מרכזיות שניתן להגדירן כימין כלכלי ומרכז מדיני וקרא לאחדות בין חלקי העם. בשנת 2019 העמיד חרל״פ ערבות בנקאית בסך 1 מ׳ ש׳ למפלגת כחול לבן של בני גנץ, כשבנו, אסף חרל״פ, העמיד אף הוא ערבות בנקאית בסכום דומה. בסבב הבחירות הנוכחי העמיד חרל״פ ערבות בנקאית בסך 986,000 ש׳ למפלגת ישר! בראשות גדי איינקוט.

אוטוניוז שולח את תנחומיו למשפחת חרל״פ ולבית כלמוביל.

כותרות אחרונות

תגובה ראשונה

תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*